Welkom !!


Wil je op de hoogte gehouden worden van interessante vacatures? Stuur dan je CV naar
info@freelancepartner.nl of meld je gratis aan. Ons Netwerk Werkt!

Partners zijn o.a.

WW uitkering | ZZP


Hoe bereid ik me voor
Heeft u een WW-uitkering en bent u van plan voor uzelf te beginnen? Onderzoek dan eerst of het ondernemerschap iets voor u is. En of uw idee kans van slagen heeft. Maak een afspraak met uw werkcoach van UWV WERKbedrijf. Hij vertelt u welke mogelijkheden er zijn. Werkte u naast uw baan al als zelfstandige? Dan gelden er andere regels voor u. Bent u een (ex-)overheids- of onderwijswerknemer? Dan gelden er voor u andere regels als u een eigen bedrijf wilt starten. Kijk daarvoor op Re-integratie bij Overheid en Onderwijs. Is het ondernemerschap iets voor mij? Bekijk in een onderzoeksperiode of uw plannen kans van slagen hebben. Kan ik geld lenen voor de start? Waar kan ik geld lenen of een krediet aanvragen? Kan ik me verzekeren van inkomen? Zorgen voor inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Starten als Freelancer


Ik wil starten
Besluit u na de onderzoeksperiode daadwerkelijk aan de slag te aan als zelfstandig ondernemer? Dan moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst. De inkomsten uit uw eigen bedrijf hebben gevolgen voor uw uitkering. Deze gevolgen bespreekt u met uw werkcoach. U overlegt met hem hoe wij uw uitkering aanpassen. U kunt kiezen voor minder uitkering of voor starten met behoud van uitkering.

Tijdens de start


Als u bent gestart als zelfstandig ondernemer, dan moet u aan UWV en aan de Belastingdienst uw inkomsten en uren doorgeven. Heeft u toestemming gekregen van uw werkcoach om uw uitkering te houden in de startperiode? Geef dan uw inkomsten op aan UWV én de Belastingdienst. Uw uren hoeft u alleen aan de Belastingdienst op te geven. Heeft u gekozen voor minder uitkering? Dan hoeft u uw inkomsten niet aan UWV op te geven. U hoeft aan ons dan alleen het aantal uren op te geven dat u aan uw eigen bedrijf besteedt. Voor die uren krijgt u dan geen WW meer. U moet uw inkomsten wél opgeven aan de Belastingdienst. Wilt u in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek? Dan moet u ook uw uren opgeven aan de Belastingdienst.

Ik ga door met mijn bedrijf


Gaat u aansluitend aan de startperiode fulltime door met uw bedrijf? Dan stopt uw WW-uitkering. 

Gaat u aansluitend aan de startperiode parttime door als zelfstandige? 
Dan krijgt u geen WW meer voor de uren die u aan uw eigen bedrijf besteedt. Houd er rekening mee dat álle uren die u besteedt aan uw bedrijf meetellen. Dus niet alleen de uren waarin u daadwerkelijk geld verdiende (de directe uren). Maar ook de uren die u bijvoorbeeld besteedde aan uw administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten (indirecte uren). Ook uw reisuren zijn indirecte uren. 

Uitzondering: bent u op of na 7 januari 2010 gestart als zelfstandige? Dan hoeft u de reisuren van en naar uw bedrijf níet op te geven. 

U krijgt wel een uitkering voor de overige uren. Voor die uren moet u dan ook blijven solliciteren. U vult voor iedere week een inkomstenformulier in. Let op: mocht u tijdelijk minder werk hebben als zelfstandige, dan gaat uw uitkering niet omhoog. 

Voorbeeld
 U was voor 40 uur werkloos en u blijft na de startperiode voor 32 uur als zelfstandige werken. U krijgt dan een WW-uitkering voor 8 uur. Na 8 maanden besluit u – om welke reden dan ook – een dag minder aan uw eigen bedrijf te besteden. Uw WW gaat niet omhoog: u houdt dan de uitkering voor 8 uur.

Ik stop met mijn bedrijf


Gestelde vraag: Ik stop met mijn eigen bedrijf. Wat gebeurt er met mijn uitkering als ik stop als zelfstandige?

Komt u er tijdens of na de startperiode achter dat uw onderneming niet levensvatbaar is en stopt u ermee? Dan kunnen wij uw eerdere WW-uitkering misschien voortzetten. Of u weer een WW-uitkering krijgt is afhankelijk van hoe lang u recht had op WW en hoe lang u een eigen bedrijf heeft gehad. Als u minder dan 18 maanden recht had op WW, krijgt u weer WW als u binnen 18 maanden na de start met uw eigen bedrijf stopt. Had u langer dan 18 maanden recht op WW? Dan krijgt u weer uw uitkering als u stopt binnen het aantal maanden waar u recht op had.  

Heeft u geen recht meer op WW? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering krijgen. Informeer hiervoor bij uw gemeente. Of kijk op werk.nl. Voorbeeld U heeft recht op 12 maanden WW. U begint een eigen bedrijf na 6 maanden uitkering. 

U stopt met uw eigen bedrijf na 6 maanden. Dan kunt u weer uw WW-uitkering krijgen voor de resterende 6 maanden. U heeft recht op 20 maanden WW. 

U begint een eigen bedrijf na 6 maanden. U stopt met uw eigen bedrijf na 18 maanden. Dan kunt u weer uw WW-uitkering krijgen voor de resterende 14 maanden. 

U heeft recht op 20 maanden WW. U begint een eigen bedrijf na 6 maanden. U stopt met uw eigen bedrijf na 22 maanden. Dan kunt u geen WW-uitkering meer krijgen.

Bovenstaande informatie komt vanaf de UWV site. Wij raden u aan om alles goed te controleren met de UWV instantie.

"aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend."